Čierna Hora Country Folk Fest - opäť pod Skalkou v Liptovskom Hrádku
Piatok, 08 Júl 2005 14:42

Posledný júlový víkend budú v Lipt. Hrádku opäť patriť country, folku, inej skvelej muzike, country tancu, zábave a pohode. Deviaty ročník „ČH Country Folk Fest", s inovovaným názvom „Folkovanie s Černou Horou" sa znovu uskutoční na lúke oproti hradu, s osvedčenou dramaturgiou s viacerými novinkami a sme presvedčení, že aj s množstvom spokojných návštevníkov.


V IX. ročníku organizátori opäť pridali jeden deň - záujem je totiž taký veľký, že poskytnúť priestor všetkým záujemcom sa nedalo inak, ako v tretí deň... Okrem toho - v nedeľu popoludní sa predstaví hosť, ktorý bude zaiste „malinou na šľahačke" festivalu. Na všetkých čaká kopec skvelej muziky i sprievodných programov, takže návštevníci sa teda - tak ako po iné roky - môžu tešiť na perfektnú zábavu vo vynikajúcej atmosfére. Ponuka programov i služieb určite bude stáť za to! Občerstvovací sektor bude opäť „pod horou", tak aby nebol priamo oproti pódiu a nerušil účinkujúcich. Pestrá bude i ponuka stánkov so suvenírmi - účasť avizujú drotári, pernikári, výrobcovia klobúkov, kožených výrobkov, praciek, pripravuje sa maľovanie tvárí, či tetovanie. Stanové mestečko bude, tak ako v minulých rokoch, opäť v zadnej časti areálu.

Dostatok kvality ponúkajú organizátori aj v doplnkových programoch; pripravili množstvo súťaží pre účastníkov - od pivných preborov, cez klasické „country" súťaže ako zatĺkanie klincov, zakladanie ohňa, plieskanie bičom súťaže „silákov", k dispozícii bude horolezecká stena i elektronický simulátor rodea. Countryfest umožní celodennú návštevnosť aj rodinám s malými deťmi - jednak preto, že deti do 10 rokov majú vstup voľný, predovšetkým však kvôli širokej ponuke súťaží a hier - rodičia ani nebudú vedieť, že svoje ratolesti majú so sebou...

Vlani organizátori len „o chlp" ušli dažďu... Ešte hodinu pred začiatkom festivalu sa „ženili všetci čerti" a len tak-tak, že sa začiatok nemusel posúvať. Potom sa však počasie umúdrilo a rovnako, ako po dva roky predtým vyšlo fantasticky. Dlhodobé predpovede hovoria o extrémne horúcom tohtoročnom lete so slnečným záverom júla. Ak teda možno dôverovať meteorológom, chystajte si spolu s dobrou náladou slnečníky, dostatok opaľovacieho krému a trpezlivosti tráviť na slnku dlhé hodiny. Organizátori veria, že „meteorologický bôžik" bude IX. ročníku ČH Country Folk Festu naklonený aj 29. - 31. júla v areáli Pod Skalkou v Liptovskom Hrádku.

No a program? Určite výborný - ako každý rok. Za predchádzajúcich osem rokov sa na Country Feste predstavili také hviezdy, ako Franta Nedvěd a Příbuzní, Čechomor, Fešáci s Petrom Novotným, Pavel Dobeš, Karel Plíhal, Allan Mikušek, Mloci, Soňa Horňáková, Zdeněk Vřešťál, Pacifik, ale i Ploštín Punk, Jazdci, Poupata, Rolničky, Mince vo Fontáne, Montana, Ranč, Jasoň a mnoho ďalších, rovnako kvalitných kapiel. Viaceré lahôdky sľubuje program aj v tomto roku a zoznam účinkujúcich kapiel a sólistov sa opäť rozšíri o ďalších nováčikov.

Dramaturgia v tomto roku rozdelila program do popoludňajších i večerných blokov s patričnou gradáciou. Piatok je viac-menej venovaný folku: pedstavia sa domáce Mince vo fontáne, Malý princ z Prešova, Víchrica z Popradu, Divozel z Košíc, bratislavský Salamander a Jasoň zo Sklených Teplíc; vyvrcholením prvého festivalového večera nepochybne bude skvelý Wabi Daněk. Sobota bude patriť podstatne pestrejšej ponuke folku i country s rovnomerným rozdelením medzi kapely i sólistov - organizátori ju rozdelili do troch blokov a nočný country bál - znovu je sa na čo tešiť. O dobrú náladu sa svojou muzikou budú už od 12:00 starať domáci Jano Majerčík, Vinohrad zo Skalice, Gailard z Bratislavy, BG Time z Bratislavy, duo Peter Lachký & Katka Žilová z Bratislavy, Peter Piatko z Martina, Karpatské horké zo Sv. Jura, Svítání z Brna, Bobova diéta z Košíc, Country Dostavník z Trnavy, Pathetic Hypermarket Band z Bratislavy, košická Montana a domáci „ťahák" Ploštín Punk. Country bál - to budú mikulášski Mrzkáni a každý ďalší, kto si bude chcieť zahrať; ale budú aj ďalšie prekvapenia, tombola - skrátka pohoda. Nedeľa ponúkne od obeda postupne L.P.S. z Trnavy, Kerberov z Dubnice, Náhodných pocestných z Vrútok, ZA zo Skalice/Gbiel, Maju Beňovú z B. Štiavnice, domácu Venustu no a popoluddňajší koncert „maliny na šľahačke" IX. ročníka ČH Country Folk Festu - legendu českej country hudby, kapelu Rangers (niektorí si ich možno pamätajú pod menom Plavci). Nie je o čom - IX. ročník ČH Country Folk Festu, či Folkovanie s Černou horou jednoducho treba vidieť a hlavne počuť! No a najväčšia zmena v porovnaní s uplynulými rokmi: vstupné!!! Bude skutočne „ľudové"; denná vstupenka bude stáť 50.- Sk, permanentka na celý festival 120.- Sk.

Folkovanie s Černou Horou ponúka aj v tomto roku viacero lahôdok, hlavne však kopu dobrej nálady, snahu organizátorov zachovať tradíciu a ponúknuť návštevníkom príjemné tri dni a pohodový festival v nádhernom prostredí pri hrade Liptovský Hrádok. Určite sa máme na čo tešiť!