Nestíháme (CZ) a Divozel (SK) v januári v DK Lúky
Utorok, 28 November 2006 15:14

V januári pokračujeme opäť v cykle česko - slovenských dvojkoncertov. Tentokrát bude hudobný štýl účinkukúcich kapiel trošku odlišný, napriek tomu ale určite zaujímavý. V sobotu 20.1. o 19.00 privítame najskôr mladú pražskú pesničkársku dvojicu NESTÍHÁME (deň predtým, 19.1. ich máte možnosť vidieť a počuť na koncerte v Kremnickom Klube Labyrint, spolu so skupinou Náhodní Pocestní), konkrétne, Petra Ovsenáka a Jana Řepku, predstaviteľov nastupujúcej mladej generácie súčasného českého folku. Po nich dostane priestor úspešná košická world music/etnofolk skupina DIVOZEL, ktorú ste v Bratislave mali možnosť vidieť zatiaľ len na Country Noci 2006 v PKO. Viac o kapelách sa dozviete na www.nestihame.cz a www.divozel.com a tiež zo stručných profilov na tejto stránke. Verím že aj tento koncert bude pre Vás tak silným zážitkom ako predchádzajúce vystúpenia Martiny Trchovej. Oli&Lu, Hrdze či skvelých Terne Čhave...

Duo NestíhámeNESTÍHÁME (CZ)
Jan Řepka a Petr Ovsenák spolu pod názvom Nestíháme vystupujú od svojich osemnástich rokov. Od veľmi nesmelých začiatkov, kedy hrali predovšetkým skladby prevzaté a kedy len ťažko hľadali vlastné publikum, zvolna došli až k víťazstvu na festivale Porta 2005 a k viac než 60 vystúpeniam za rok. Tvorba Nestíháme vychádza z vynikajúcej tradície českej i svetovej folkovej, country a rockovej hudby (Brontosauři, Dobeš, Eben, Merta, Nohavica, Spirituál kvintet, Třešňák; Baez, Donovan, Dylan, R.E.M., Seeger, Simon...). Koncertný program býva poskladaný z vlastných pesničiek az vydarených prekladov vybraných amerických autorov (Dylan, McCurdy, Simon, Stipe). Poradie a interpretácia jednotlivých skladieb sa však koncert od koncertu líši. Nestíháme majú za sebou okrem iného dve vystúpenia v rozhlase (Country Radio 2006, Radio Proglas 2005), asi dvadzať spoločných koncertov so skupinou Neřež, dvanásťdielne miniturné s Jamisonem Youngem (AUS) a viac než dvadsať vlastných koncertov v pražskej „Kavárně pod Vesuvem“, kam prijali pozvanie také osobnosti ako Jiří Konvrzek, Pavel Žalman Lohonka, Vladimír Merta, Jaroslav Samson Lenk alebo americký pesničkár Brad Huff. Pozornosť a záujem si dokážu Nestíháme získať ako v komornom prostredí (čajovne, kaviarne, kluby, školy), tak na veľkých pódiách (2006: Okolo Třeboně, Folkové prázdniny, Prázdniny v Telči, Karvinský totem, Lodenica Piešťany a iné.), bez nutnosti obmedzenia len na FCT scénu (Otevřeno, Lednový underground, Mezi ploty). Vo februári 2006 vydalo toto duo vo vlastnom náklade prvý polooficiálny krátkohrajúci album, nazvaný proste Nestíháme. V hodnotení e-zinu iFolk sa táto doska umiestila na 17. mieste (z viac než 110 albumov). Nestíháme prezentujú svoju tvorbu tiež prostredníctvom Internetu (www.nestihame.cz), ale hlavne a predovšetkým naživo. Na Slovensku sa táto dvojica ukázala už niekoľko krát, naposledy na najväčšom festivale LODENICA 2006 v Piešťanoch s prehľadom zvíťazili v súťaži amatérskych skupín, v obrovskej konkurencii a získali možnosť nahrať a vydať CD album.

Divozel - folk košiceDIVOZEL (SK)
Mladá košická kapela DIVOZEL si za tri roky svojej existencie stihla zaslúžene vydobyť pevné miesto medzi obľúbenými slovenskými skupinami. "Divozelená" hudba je nápaditým mixom folku, cigánskej a balkánskej muziky, šansónu, world music a swingu. Je zaujímavá i českými textami, ktoré vo svojej rodnej reči tvorí gitarista, spevák a kapelník Michal Truschan. Talentovaným členom Divozelu predpovedajú nie len porotcovia hudobných súťaží, ale i nadšení poslucháči veľkú budúcnosť.

Na hudobnej scéne sa kapela DIVOZEL „vyskytla“ v decembri 2003. V roku 2004 absolvovala niekoľko úspešných koncertov a festivalov ako Vandermúza, Country Pohoda, Sigord, Porta (cena za spevácky interpretačný výkon) či celoštátne kolo Strunobrania v Banskej Štiavnici, kde kapela dostala ocenenie za kompozično-aranžérsky výkon. Posledným úspešným počinom v roku 2004 bolo živé vystúpenie v bratislavskom rozhlase v relácii Duel, na základe diváckeho hlasovanie zvíťazila a postúpila do semifinále. Rok 2005 bol prelomovým, kapela sa vykryštalizovala, začala pravidelnejšie hrávať a natočila prvé demo skladby. Vo finále Trampskej Porty 2005 získala interpretačnú Portu a Portu divácku. Na najväčšom českom festivale Zahrada 2005 obsadila výborné 8. miesto. O rok neskôr už bola o čosi úspešnejšia a diváci Zahrady 2006 jej udelili Krtečka - a v konkurencii stoviek výborných kapiel z Čiech a Slovenska obsadili vynikajúce 2. miesto.

Momentálne pôsobí kapela Divozel v tomto zložení:
Michal Truschan - textár, skladateľ, spev, gitara
Lucia Horňáková - spev
Katka Kuchárová - akordeón, spev
Róbert Leskovjanský - darbuka, bicie, perkusie
Juraj Zacharov - basová gitara
Občasný hosť: Katka Ivasenková - husle.
Viac o kapele sa dozviete na webstránke www.divozel.com. Ukážky skladieb si môžete vypočuť na http://www.divozel.com/download.php.

Bratislavský koncert sa uskutoční v Dome Kultúry LÚKY, na Vígľašskej 1 v Petržalke, v sobotu 20.1. od 19.00h.

Vstupné: 80 Sk v predpredaji, 100 Sk na mieste
Predpredaj: Dr. Horák a Ticketportal