ROVNÁTKA a KARPATSKÉ HORKÉ na folk-rockovom dvojkoncerte v DK Lúky
Utorok, 15 Máj 2007 15:45

V sobotu 26. 5. od 19h sa v petržalskom Dome kultúry Lúky uskutoční ďalší koncert z cyklu slovensko-českých dvojkoncertov zaujímavých predstaviteľov menšinových žánrov. Tentokrát bude opäť v znamení folku, tentokrát ale v modernejšom sounde oboch účinkujúcich kapiel. Na úvod sa predstaví mladá a ešte z detských čias úspešná funky-folková skupina z Břeclavi – ROVNÁTKA a slovenskú stranu tentokrát zastúpi výborná etno-folková kapela KARPATSKÉ HORKÉ.

ROVNÁTKA (CZ)
Svoju produkciu Rovnátka nazývajú „naivný fresh folk“. Hudba kapely je založená na rytmike a speve, netradične použitej basgitare, ktorá často nahrádza aj melodické nástroje a tiež na experimentovaní s elektronickou hudbou v podkladoch. Ich vystúpenia sú plné rôznych prekvapení a nových zvukov. Repertoár tvoria prevažne vlastné skladby ale tiež vlastné úpravy ľudových piesní. Kapela Rovnátka vznikla v roku 1999 ako pôvodne detská kapela (s priemerným vekom 12 rokov). Jednotliví členovia pochádzajú z Břeclavi, Valtic a Brna. Počas už 8 ročnej hudobnej činnosti kapela odohrala vyše 350 koncertov a pozbierala množstvo ocenení ako napríklad: Detská Porta, Brána, Folkový Kvítek, a dokonca aj „veľká“ PORTA.

 

Zloženie kapely: Vojtěch Kabelka – basgitarista, autor väčšiny skladieb a programátor podkladov k pesničkám. Je známy neobvykle použitou basgitarou a zaujímavosťou je tiež jeho účinkovanie v známej jazz-rockovej kapele -123minut. Martina Strnadová – úspešná brnenská pesničkárka, gitaristka, speváčka a moderátorka, autorka väčšiny textov kapely, známa tiež zo skupiny PŘÍSTAV. Eva Neuhauserová – vokály, klávesy, perkusie. Honza Doležal – všestranný muzikant, zaujímavým je jeho účinkovanie na poste bicích a kláves s kapelou Hradišťan. Posledným členom je Víťa Šnevajs – gitarista swingového zamerania, vyhľadávaný pre rôznorodé projekty.

KARPATSKÉ HORKÉ (SK)
Kapela Karpatské horké na seba upozornila v roku 2004 svojim netradičným poňatím ľudových piesní a balád. Kombinovaním folklórnych motívov s prvkami folku, rocku, džezu, alebo blues kapela interpretuje svoj vlastný názor na worldmusic. Štyria muzikanti – mimochodom bývalí Technikári – a speváčka s altovo zafarbeným hlasom nám tak prinášajú úplne nový zážitok z vnímania ľudových piesní, ktoré sme doposiaľ poznali v inej podobe (prípadne nepoznali vôbec). Autorstvo jednotlivých skladieb, či skôr úprav ľudových piesní vyplýva z kombinácie individuálnych prínosov jednotlivých členov a princípom kolektívnej tvorby kapely. Výsledkom je rozmanitosť aranžmánov (keďže každý z členov má odlišnú muzikantskú minulosť), na druhej strane má Karpatské horké svoj pomerne charakteristický zvuk zafarbený akordeónom, elektrickou, resp. akustickou gitarou a podporený výraznou basovou linkou a rytmikou. Kapele sa v minulých rokoch podarilo prepracovať do finále Jihlavskej aj Ústeckej Porty, stala sa laureátom Lodenice a minulý rok získala víťazstvo festivalu Strunobranie. Tento rok zvíťazila na Turzovskom vrabčiakovi a z finále Moravského vrabca si odniesla pozvánku na nový festival Silesia v Poľsku a v poradí už tretí postup na významný festival Zahrada v ČR. V minulom roku nahrala kapela svoje prvé demo CD, koncom tohoto roka plánuje nahrať a vydať svoj prvý oficiálny album. Obsadenie kapely: Zuzka Voleková spev / perkusie, Jožo Hečko bicie / spev / perkusie / flauty / drumbľa, Fero Hlad zo Soli akordeón / spev / perkusie, Miro Miklovič gitary / spev, Marián Mitter basgitara / spev. Viac informácií o kapele nájdete na www.karpatskehorke.sk.

Koncerty sa uskutočnia na už tradičnom mieste, v malej klubovej sále (s otvoreným barom) DK Lúky v Bratislave Petržalke, v sobotu 26.5.2007 od 19.00. Vstupné v predpredaji v sieti Ticketportal: 70 Sk, na mieste: 90 Sk. Všetkých fanúšikov dobrej hudby srdečne pozývame na túto hudobnú lahôdku.