Sanyland (SK) a Trio INDIENATIONAL (SWE, USA) v Bratislave!
Sobota, 17 November 2007 16:41

Trio Indienational v DK lukyV sobotu prvého decembra sa v petržalskom Dome kultúru LÚKY uskutoční zaujímavý medzinárodný koncert, na ktorom sa najskôr predstaví bratislavská skupina SANYLAND a po nich v rámci európskeho klubového turné vystúpi aj v Bratislave švédsko-americké trio INDIENATIONAL. To je zložené z dvoch švédskych pesničkárov, Gustava Haggrena a Heleny Arlock a amerického pesničkára Christiana Cuffa. Každý z týchto troch muzikantov je samostatnou a odlišnou hudobnou osobnosťou, napriek tomu ich spoločná súhra a hudobné dopĺňanie je neopakovateľné. Gustav Haggren – spevák a gitarista sa narodil bez pravej ruky, napriek tomu dokáže hrať výborne na gitare, čím si získava u fanúšikov ešte väčší obdiv. Helenu Arlock, ktorá spieva a hrá na violoncello prirovnávajú svojím štýlom napríklad k speváčke Bjork.

Sympatický Američan Christian Cuff, ktorého švédska dvojica spoznala len na nedávnom americkom turné, hrá na gitare, na klávesoch a spieva, jeho melancholický spev mnohým pripomína napr. írskeho pesničkára Damiena Rice-a. Spoločne by sa dala ich muzika charakterizovať ako necharakterizovateľná, keďže aj oni sami sa neradi škatuľkujú do nejakých presne vymedzených žánrov. Je im vlastná nezávislosť v tvorbe a interpretácii, od čoho je odvodený aj názov tria a celého turné ako INDIENATIONAL TOUR. Viac informácií a ukážky skladieb nájdete na www.myspace.com/indienational.

Sanyland je združenie bratislavských hudobníkov pohybujúce sa na pomedzí žánrov - folku, jazzu, blues a world music založené na autentickej, piesňovej tvorbe Slava „Sanyho“ Gréka. Založenie skupiny sa datuje od r. 1993 v zložení - Silvia Josifoska, Sany, Ivan Polák, Martin Zajko a Igor „Aidži“ Sabo. K jedným z najväčších momentov tohto obdobia kapely patrí odohranie spoločného koncertného turné s Jaromírom Nohavicom, v rámci jeho mimoriadne úspešného projektu ,,Divné století“. V roku 1996 sa kapela potichu vytratila zo scény, kedy sa jednotliví členovia zamerali na svoje hudobné projekty. Opätovný návrat skupiny v roku 2006 úspešne spečatila účasť na medzinárodnom hudobnom festivale ZAHRADA v Náměšti na Hané, kde Sanyland obdržal vo finále tohtoročného festivalu cenu redakcie usporiadateľského časopisu a agentúry Folk&Country a uznanie mnohých odborníkov aj divákov. Na koncerte v bratislavskom DK Lúky sa publiku predstaví Sanyland v zložení: Slavo Sany Grék – akustická gitara, spev, Ivan Polák – basgitara a Andrej Hruška – elektrická a nylon. gitara. Viac informácií a ukážky skladieb nájdete na www.sanyland.sk.

Organizátori koncertu srdečne pozývajú všetkých priaznivcov netradičnej pesničkárskej tvorby do útulnej klubovej sály petržalského kultúrneho domu, na tento výnimočný hudobný zážitok. Koncert sa začína v sobotu 1.12. o 19tej hodine, vstupenky je možné si zakúpiť v predpredaji KZP, v predajni Dr. Horák a v sieti Ticketportal za zvýhodnenú cenu. Navyše, kúpou vstupenky bude podporená aj ušľachtilá myšlienka, nakoľko 10% z každej predanej vstupenky bude venovaných charitatívnemu projektu Slniečka z Onkológie, ktorý vznikol v spolupráci slovenskej hudobnej formácie Oli&Lu s Nadáciou pre deti Slovenska a nadáciou Svetielko pomoci. Na 11. decembra je naplánovaný ďalší zaujímavý koncert, írskeho pesničkára Paula Caseyho. Viac informácií na www.camille.sk.