Americký jazzový gitarista Philippe Lavoipierre pod pyramídou
Štvrtok, 27 Marec 2008 17:05

Philippe LavoipierreBratislava je momentálne dočasným pôsobiskom vynikajúceho amerického jazzového gitaristu Philippa Lavoipierra, ktorý v tomto čase spolupracuje a vystupuje s jedným z najuznávanejších jazzových klavíristov na Slovensku Pavlom Bodnárom. Spolu s ďalšími predstaviteľmi slovenskej jazzovej scény – kontrabasistom Jozefom Brisudom, bubeníkom Jozefom Domem a saxofonistom Pavlom Ručekom, sa predstavia už tento piatok 28. marca od 19tej hodiny na koncerte v reštaurácii a kaviarni Steam & Coffee v budove „obrátenej pyramídy“ Slovenského Rozhlasu.



Philippe Lavoipierre napriek francúzskemu menu (ktoré má korene niekoľko generácií dozadu vo francúzsky hovoriacej Afrike), pochádza z USA. Dlhoročne však pôsobil v Brazílii a aj v súčasnosti sa pohybuje skôr medzi Brazíliou a Európou. Práve juhoamerická kultúra ovplyvnila jeho gitarové umenie. Primárne sa venuje jazzu, ale je mu blízky aj blues, funky ale najmä brazílska hudba alebo inak Bossa Nova. Pierre má za sebou štúdiá v San Franciscu a v hudobnom inštitúte v Los Angeles, spolupracoval s takými menami ako sú Steve Khan, Gene Bertoncini, Bruce Forman, a ďalší, zúčastnil sa hudobných workshopov s Tuck Andress, Leni Stern, Mike Stern, and Pat Martino. Medzi jeho najdôležitejších hudobných učiteľov patria gitarista Davis Ramey a skladateľ William Allaudin Mathieu, autor početných hudobných kníh. Philippe strávil veľa času hraním na výletných lodiach, čo mu umožnilo cestovanie a spoznávanie nových ľudí, medzi nimi spoznal aj skvelého klavíristu Pavla Bodnára zo Slovenska, s ktorým sa predstaví už tento piatok v Bratislave, na koncerte, ktorý bude pre mnohých hudobnou lahôdkou.

Ďalší mimoriadny jazzový koncert v Steam & Coffee v budove Slovenského Rozhlasu sa uskutoční budúci piatok 4.4.2008, kedy sa predstaví legendárny klavírista Gabriel Jonáš, spolu s kontrabasistom Jurajom Kalászom a špeciálnym zahraničným hosťom na bicie.