Gabriel Jonáš Trio so špičkou rakúskeho džezu, bubeníkom Dušanom Novakovom
Štvrtok, 03 Apríl 2008 17:11

Dusan NovakovMilovníci džezovej hudby sa môžu tešiť na ďalšiu hudobnú lahôdku, ktorú pripravila kaviareň a reštaurácia Steam & Coffee v budove Slovenského Rozhlasu. Už tento piatok 4.4.2008 od 19-tej hodiny sa tu predstavia excelentný džezmeni, legendárny slovenský klavirista Gabriel Jonáš v doprovode kontrabasistu Juraja Kalásza a špičkového bubeníka Dusana Novakova, ktorý do Bratislavy pricestuje z Rakúska. Piatkový koncert bude jediným koncertom tejto zostavy v rámci mini-turné Tria Gabriela Jonáša.

 

Gabriel Jonáš je všetkým veľmi dobre známa osobnosť vo svete džezu, klavirista a skladateľ a patrí medzi absolútnu špičku slovenskej džezovej scény. Hrá a tvorí súčasný džez vychádzajúci z koreňov bebopu. Vtedajší rebeli 40-tych rokov (Charlie Parker, Thelonious Monk...) zmenili rozloženie akcentov swingového rytmu, harmónie sa stali zložitejšie a prednes expresívnejší a volnejší. A všetku túto krásu je možné nájsť plným priehrštím v skladbách Gabriela Jonáša. Na pohľad kľudný pán v najlepších rokoch sa úplne premení, keď zasadne za klavír. Hrá premyslene a veľmi temperamentne. Príjemným spestrením sú jeho drobné hudobné žartíky.

 

Zaujímavosťou džezového piatka bude aj excelentný hráč na bicie nástroje, Dusan Novakov, ktorý je pôvodom Srb ale momentálne žije a pôsobí v Rakúsku, kde sa tiež radí medzi najlepších džezových muzikantov. Zúčastnil sa mnohých medzinárodných workshopov a seminárov, vyštudoval vysokú školu hudby v Grazi. Spolupracoval s poprednými jazzmanmi, koncertoval po celej Európe a v Izraeli. Tento špeciálny koncert v „obrátenej pyramíde“ bude posledným z cyklu hudobných večerov v interiéri kaviarne Steam & Coffee. Od mája sa pripravuje hudobná produkcia v exteriéri, na letnej terase, kde bude možné vychutnať si aj grilované špeciality v spoločnosti príjemnej živej muzičky.