V nedeľu 25.5. sa v centre Bratislavy predstaví bluegrassová hudba.
Nedeľa, 18 Máj 2008 17:17

Bluegrass Stage 2008Poslednú májovú nedeľu si prídu na svoje všetci priaznivci bluegrassovej hudby, a to na prvom ročníku súťažnej prehliadky bluegrassových skupín, pod názvom BLUEGRASS STAGE 2008. Pre tých, ktorí bluegrass ešte nepoznajú to bude jedinečná príležitosť, aby sa s týmto špecifickým hudobným žánrom bližšie zoznámili. Bluegrass je pôvodom americká hudba, ktorá vznikla miešaním hudobných zvyklostí prisťahovalcov, a sú pre ňu charakteristické hudobné nástroje ako banjo, mandolína, dobro, husle, gitara a kontrabas. V súčasnosti sa bluegrass posúva už aj do modernej hudby a stáva sa obľúbenejším aj u širšej skupiny poslucháčov. Zaujímavou je napríklad spolupráca na spoločnom albume hviezdy amerického bluegrassu, speváčky Alison Krauss a rockovej legendy Roberta Planta, ktorý vyšiel začiatkom roka.

Kolískou bluegrassu je teda USA, kde je táto hudba prirodzene najrozšírenejšia, ale existuje množstvo hudobných skupín, ktorí sa jej venujú po celom svete, vrátane Slovenska. Zo Slovenska pochádza aj jedna z najvýznamnejších postáv bluegrassu, vynálezca hudobného nástroja zvaného „dobro“, John Dopyera, ktorému je venovaný každoročný festival Dobrofest v Trnave. Dobré meno bluegrassu rozvíja aj na Slovensku množstvo bluegrassových skupín, mnohé z nich máte možnosť vidieť práve v neďelné popoludnie v centre Bratislavy. Na Hviezdoslavovom námestí, v tesnej blízkosti amerického veľvyslanectva, bude v nedeľu 25.mája až 12 bluegrassových skupín súťažiť o čo najlepšie umiestnenie a zároveň bratislavčanom a návštevníkom Bratislavy odprezentuje rôzne podoby tejto špecifickej muziky. Tí najlepší získajú okrem iného aj priestor v programe partnerských letných festivalov, ktorými sú: Dobrofest Trnava, Banjo Jamboree (CZ), Fest Dobré Bohunice, Mlyn, Countryfest Rozmarín Terchová, Folkscéna Skalica, Bluegrassový večer v Hornej Porube, Rača Fest a samozrejme medzinárodný festival bluegrassu a akustickej hudby BLUEGRASS FEST, ktorý sa uskutoční 10.-11.10. v Bratislave, a ktorý ponúka miesto v programe až trom súťažným kapelám.

Zaujímavosťou je, že na súťažnom festivale Bluegrass Stage sa predstavia aj zahraničné hudobné skupiny a interpréti. Konkrétne z Českej Republiky to budú skupiny Dessert a Bluegrass Comeback, z Maďarska to bude kapela Eastern Station a sólový gitarista Tamas Szőke, mixom sú maďarsko-slovenskí Blue S.P.A.M. a americko-slovenskí Stressed Hedgehog. Ostatné kapely sú domáce, ale z rôznych kútov Slovenska. Uvidíte ešte kapely: Union Citygrass, Candy Floss, Krok, Tieň, Fairway, a skupinu Grunt.

V úlohe porotcov sa predstavia významné osobnosti (nielen) bluegrassovej hudby, a síce excelentný huslista Stano Palúch, ktorý v minulosti pôsobil vo viacerých bluegrassových kapelách, v súčasnosti je známy v oblasti jazzu, etna, world music, popu, folklóru a rôznych iných žánrov. Druhým porotcom bude český banjista, predseda Českej Bluegrassovej Asociácie a podpredseda Európskej bluegrassovej asociácie – Petr Brandejs. Tretím bude opäť hudobník a dlhoročný organizátor bluegrassových akcií na Slovensku, Roman Áč. Aj diváci budú mať vplyv na konečné výsledky súťaže a navyše udelíme aj špeciálnu divácku cenu. Príďte teda podporiť aj Vy kvalitnú muzičku a zahlasujte v ankete o tých najlepších. Zo všetkých anketových lístkov vyžrebujeme výhercov zaujímavých cien. Celým popoludním a večerom bude divákov sprevádzať sympatická moderátorka Zuzana Viciaňová.

Po súťažnej časti vo večerných hodinách pokračuje bluegrassový maratón ďalej, vystúpením dvoch hostí, a síce slovenskej skupiny MEANTIME, ktorá bola vyhodnotená v minulom roku ako európska bluegrassová kapela č.2 a reprezentovala európsky bluegrass aj na výročnom festivale v Nashville, USA. Speváčka Danka Hroncová a jej 5 výnimočných spoluhráčov sa predvedú svojím koncertným programom, po ktorom bude nasledovať výhlásenie výsledkov a vystúpenie druhého hosťa. Tým bude práve jeden z porotcov Stano Palúch, ktorý v inštrumentálnom triu spoločne s Michalom Vavrom a Michalom Barokom ukáže divákom to svoje muzikantské umenie, v bluegrassovom štýle. Vstup na celý festival vrátane záverečného koncertu hostí je pre divákov zadarmo! Viac informácií sa dozviete na webstránke www.camille.sk/bgstage.

Organizátor súťaže, agentúra Camille pripravuje pre priaznivcov bluegrassu a hádam aj pre nových fanúšikov, ktorých táto hudba na Hviezdoslavovom námestí osloví – ďalšie dve významné bluegrassové akcie. Presne týždeň po festivale Bluegrass Stage sa môžeme tešiť na koncert jedného z najväčších objavov súčasného bluegrassu v USA, americkú kapelu The Infamous Stringdusters, ktorá je práve na európskom turné a zavíta aj na Slovensko. Kapelu tvorí 6 mladých talentovaných muzikantov, ktorí majú za sebou aj účinkovanie s takými hviezdami ako je napríklad Dolly Parton. V októbri 2007 si na výročnom udeľovaní „bluegrassových grammy“ v Nashville, USA odniesli až tri významné ceny. Za najlepší album, najlepšiu skladbu a za objav roka. Ich show v DK Zrkadlový Háj v nedeľu 1.6. bude určite hudobným zážitkom. Ďalším bluegrassovým sviatkom bude 3. ročník medzinárodného festivalu bluegrassu a akustickej hudby – BLUEGRASS FEST 2008, ktorý sa uskutoční 10.-11. októbra taktiež v DK Zrkadlový Háj. Na festivale vystúpi až 24 skupín, medzi nimi napríklad: Garcia, Slávek Hanzlík Band, Monogram, Reliéf, Blackjack, Acoustic Quartet (HU), Waterflow (NL), Bluegrass Time, Křeni, Bluegate, Petr Brandejs Band, Šidlo, Grasscountry Drive a ďalší, vrátane troch postupujúcich z nedeľnej súťažnej prehliadky. Viac informácií nájdete na www.bluegrassfest.sk.

Agentúra Camille pozýva ešte raz všetkých priaznivcov dobrej hudby na vyššie uvedené pripravované podujatia a verí, že sa rad fanúšikov bluegrassu opäť o niečo obohatí. Možno to budete práve Vy!