Letné hudobné sústredenie v Šuranoch pod vedením Jaroslava Žiga.
Piatok, 04 Júl 2008 17:47

RockageHudobný a hlasový pedagóg Jaroslav Žigo strávi prvé dva júlové týždne vo svojom rodnom kraji, ktorým je obec Podhájska, odkiaľ pochádza a mesto Šurany, kde študoval a zažil svoje pedagogické začiatky. Po niekoľkých rokoch ho späť domov zavialo viacero skutočností. Jednou z nich bola spolupráca na hudobno-zábavnom programe Mesto deťom, ktorý sa uskutočnil v Šuranoch v júni pri príležitosti dňa detí. Ďalšou sú prebiehajúce oslavy 870. výročia založenia mesta Šurany a súvisiace kultúrne akcie a v neposlednom rade sústredenie mladých muzikantov, účinkujúcich v novej hudobnej kapele, ktorú vedie, s názvom Rockage.


Práve v tomto čase sa v Šuranoch kapela Rockage, zložená z mladučkých talentovaných hudobníkov, pripravuje na svoje ďalšie vystúpenia, ktorých počet sa po každom ich predstavení zvyšuje. Tri vynikajúce speváčky Eva Pšenková, Patrícia Jurtová a Kristína Botlóová sú ozdobou kapely, ktorá všade kde sa objaví, zanechá ten najlepší dojem. Sedemnásťročné speváčky, víťazky mnohých speváckych súťaží sú na najlepšej ceste kráčať v šľapajách známejších zverenkýň Jaroslava Žiga, akými sú napríklad Andrea Zimányiová (tiež sólová speváčka televíznej show Let’s Dance), Barbora Šulíková či ďalšie dievčatá z kapely Margot a niekdajších skupín Prorock a Zmena Mena. Nová kapela ROCKAGE bola založená na jarnom sústredení hudobnej školy Andante v Tatranskej Lomici, začiatkom tohto roka. Počas svojej krátkej existencie sa už predstavila na koncertoch v Šuranoch, v Bernolákove, v Bardejove, v Bratislave absolvovala prekvapujúci úspešný štart vystúpením v známom nákupnom stredisku a tiež zažiarila na veľkom festivale JUNIFEST, kde po kapele Gladiator dostala publikum do varu, napriek tomu, že pre divákov festivalu bola dovtedy neznámym pojmom. Situácia sa ale mení a prichádzajú nové zaujímavé ponuky na účinkovanie tejto 8 člennej pop-rockovej skupiny aj na ďalších festivaloch. Najbližsie to bude práve v rodisku pedagóga a producenta tejto kapely, Jara Žiga – v obci Podhájska pri Nových Zámkoch. V tomto stredisku, známom predovšetkým termálnym liečivým kúpaliskom sa totiž v sobotu 12. júla uskutoční festival PODHÁJSKA FEST 2008 a Rockage sa veľmi teší z príležitosti program festivalu otvárať a vystúpiť na rovnakom pódiu ako neskôr Peha, Desmod, Zdenka Predná, Barbora Šulíková, Michal Chrenko a ďalší.

Prebiehajúce hudobné sústredenie mladých muzikantov sa koná s podporou kultúrneho strediska mesta Šurany. Účastníci sústredenia (okrem členov kapely Rockage je prítomná aj Barbora Šulíková a ďalší záujemci o zdokonalenie sa v hudbe a speve) sa tu venujú pod vedením jedinečných vzdelávacích metód Jara Žiga a ďalších pedagógov a profesionálnych hudobníkov rozličným činnostiam súvisiacich s ich hudobným napredovaním. Sú to hodiny teórie, hlasové technické cvičenia, výučba hry na rôzne hudobné nástroje, výber a nácvik nových skladieb programu a iné súvisiace aktivity. Okrem toho je ale sústredenie ďalším dôležitým krôčikom v zrode hudobnej kariéry novej ambicióznej kapely, o ktorej určite ešte budeme veľa počuť.