Tretí ročník festivalu BLUEGRASS FEST už tento víkend
Nedeľa, 05 Október 2008 18:13

Bluegrass Fest 20083. ročník medzinárodného festivalu bluegrassu a akustickej hudby sa uskutoční v dňoch 10. a 11. októbra v Dome kultúry Zrkadlový Háj v Bratislave. Vystúpi na ňom až 23 hudobných skupín prezentujúcich rôzne podoby bluegrassu a akustickej hudby. Bluegrass je hudobný žáner pôvodom z USA, ktorý vznikol miešaním hudobných zvyklostí prisťahovalcov z rôznych krajín. Sú preň charakteristické hudobné nástroje ako banjo, mandolína, husle, gitara, kontrabas a dobro, fenomenálne inštrumentálne výkony, bohaté vokály a melodické skladby. Tradičný bluegrass sa v posledných rokoch dopĺňa o modernejšie prvky a spája s rôznymi štýlmi ako country, folk, blues, jazz, rock, swing a podobne. Rôzne podoby bluegrassovej hudby aj zopár zaujímavých spestrení budete mať možnosť vidieť a počuť na festivale BLUEGRASS FEST 2008 v októbri v Bratislave!


Lahôdkou bude určite spoločné vystúpenie kapely Grasscountry a Allana Mikuška, novinkou bude predstavenie projektu Eliška Ptáčková & Waterflow, vzácnym hosťom bude švédska skupina Lonesome Mountaineers, určite pamätným jedno z posledných vystúpení pražskej skupiny Vabank Unit, zárukou kvality tiež bude účasť kapiel patriacich medzi európsku špičku ako: Monogram, Reliéf, Petr Brandejs Band, Meantime, Křeni, a ďalších. Spestrením Bluegrass Festu bude projekt Luboša Malinu a Katky Garcia s kapelou, pod názvom GARCIA, predstaví sa aj víťaz festivalu Banjo Jamboree 2007 BlueGate s Ilon Leichtovou, a tiež víťazi súťažnej prehliadky Bluegrass Stage 2008, kapely Fairway, Stressed Hedgehog a Bluegrass Comeback. Privítame aj hostí z Maďarska, formácie Acoustic Quartet a Banjo Jumping Band. Pre mnohých bude zážitkom vystúpenie vynikajúceho gitaristu Slávka Hanzlíka, ktorý dlhodobo pôsobil v USA a u nás sa predstaví s výbornou kapelou Groovy Lix. Tradičný bluegrass zastúpia české kapely Blackjack, BG Cwrkot a slovenské Šidlo. Samozrejme nebudú chýbať ani bratislavské bluegrassové skupiny Union Citygrass, a Bluegrass Time. Bluegrass Time predstaví na Bluegrass Feste úplne nové skladby z pripravovaného CD a vystúpi s hosťom na dobro, Petrom Szabadosom, ktorý sa počas celého festivalu bude starať o kvalitný zvuk.

Ak sa chcete dozvedieť viac o jednotlivých bluegrassových hudobných nátrojoch, v sobotu doobeda od 10tej hodiny sa budú konať hudobné workshopy(mandolína, husle, dobro, banjo, gitara, spev), ktoré budú viesť popredné české a slovenské bluegrassové osobnosti, ktoré sa predstavia aj v samotnom programe. Mandolínu povedie Tomáš Dvořák (Reliéf), huslePepa Malina (Groovy Lix), dobro Henrich Novák Grasscountry), banjo Richard Cíferský (Waterflow), gitaru Jakub Racek (Monogram) a workshop o speve a vokáloch povedú členovia skupiny Reliéf, ktorá je známa výbornými štvorhlasmi.

Na úplnom začiatku festivalu, kým sa poschádzajú diváci - v piatok od 16tej hodiny sa bude premietať na projekcii vo vestibule záznam z koncertu The Infamous Stringdusters (USA), ktorý sa v Bratislave uskutočnil v nedeľu 1. júna. Stručnú reportáž o tomto koncerte nájdete na webstránke festivalu Bluegrass Fest. Tak ako každý rok, aj teraz budú mať diváci možnosť sledovať vystúpenia jednotlivých kapiel v priamom prenose aj z projekcie vo vestibule s občerstvením.

Koncerty kapiel sa začínajú v piatok o 18:00, v sobotu o 14:00 hodine a potrvajú oba dni až do polnoci. Následne sa v neďalekej reštaurácii Rančík U Kanga uskutoční v rámci Bluegrass Fest After Party improvizovaný jam session.


Skladby kapiel, ktoré sa predstavia na Bluegrass Feste 2008 si môžete vypočuť na www.hudba.sk/bluegrass-fest-2008.

Vstupenky na festival sú v predpredaji siete Ticketportal.

10% z ceny každej vstupenky bude určených na nadáciu Petra Dulu „Keeping the dream alive“.

Viac informácií o festivale sa nachádza na www.bluegrassfest.sk.

PROGRAM:
piatok 10. október 2008 od 16.00

16:00 Videoprojekcia: The Infamous Stringdusters (USA) - Live 1.6.2008 in Bratislava
18:00 Stressed Hedgehog (SK, USA)
18:40 Fairway (SK)
19:20 Šidlo (SK)
20:00 Bluegrass Time (SK)
20:40 Vabank Unit (CZ)
21:20 Lonesome Mountaineers (SWE)
22:00 Meantime (SK)
22:40 Monogram (CZ)

sobota 11. október 2008 od 10.00

10:00 Hudobné workshopy (mandolína, husle, dobro, banjo, gitara, spev)
14:00 Bluegrass Comeback (CZ)
14:40 BG Cwrkot (CZ)
15:20 Banjo Jumping Band (HU)
16:00 Union Citygrass (SK)
16:40 Bluegate (CZ)
17:20 Petr Brandejs Band (CZ)
18:00 Blackjack (CZ)
18:40 Acoustic Quartet (HU)
19:20 Eliška Ptáčková & Waterflow (CZ, SK)
20:00 Křeni (CZ)
20:40 Grasscountry a ALLAN MIKUŠEK a hosť Peter Dula (SK)
21:30 Slávek Hanzlík & Groovy Lix (CZ)
22:20 GARCIA (CZ)
23:10 RELIÉF (CZ)

Moderuje: Ivo Jankovič
Zvuk: Peter Szabados

Videoprojekcia všetkých koncertov v priamom prenose vo vestibule sály.