Opustil nás Peťo Dula – výnimočná osobnosť slovenskej country hudby!
Nedeľa, 11 Október 2009 20:11

Peter DulaS obrovským zármutkom som sa včera dozvedela správu, že Peťo Dula, líder kapely Veslári (Peter & The Rowers), zomrel. Podľahol ťažkej chorobe, s ktorou opätovne bojoval posledné dva roky a bohužiaľ, ťažký boj prehral. Rada by som vyjadrila úprimnú sústrasť Peťovej rodine a blízkym. Peťo, budeš nám veľmi chýbať. Kamila.  (...Peťo zomrel v sobotu 10.10. v Bratislavskej nemocnici po ťažkej chorobe, na zlyhanie srdca...)



Takto pred rokom som na tomto mieste písala o Peťovi, jeho úspechoch v country hudbe európskeho a svetového formátu, a tiež o jeho ťažkom boji s vážnou chorobou a dúfala som, že sa na Bluegrass Feste aj objaví ako hosť Allana Mikuška. To síce nevyšlo, lebo sa v tom čase necítil dobre, ale odvtedy sme mali možnosť vidieť ho občasne na akciách kapely Veslári, ja naposledy na úžasnom koncerte amerického speváka Billyho Ryana s Veslármi, ktorého európske turné Peťo celé zorganizoval. Bola som skutočne šťastná, že na bratislavský koncert 22.8. prišiel Peťo aj osobne a dokonca si aj zaspieval s Veslármi a s Billym. Bol to skvelý pocit, vidieť ho, ako sa teší, zabáva, ako žije muzikou a .. ako zo všetkých síl bojuje. Vtedy som však nevedela, že ho vidím posledný krát... Na rovnakom mieste - v klube Route 69 máme v sobotu Bluegrass Fest, ktorý síce bude v smutnejšej atmosfére, ale napriek tomu, že som rozmýšľala, či je to v tejto situácii vhodné, ho organizovať, rozhodla som sa, že predsa len bude. Verím, že napriek tejto skutočne smutnej správe si festival užijeme a spoločne si spomenieme aj na Peťa - úžasného človeka a muzikanta, ktorý sa pričinil o významné zviditeľnenie Slovenska a slovenskej country hudby v celosvetovom meradle.

Video ukážky z Country Night v Route 69 - 22.8.09:






A tu je ten článok z minulého roka:

Košická country skupina VESLÁRI, v zahraničí známa pod menom Peter & The Rowers zaznamenáva obrovské úspechy najmä v Európe ale aj v USA. V minulom roku sa ich skladby niekoľkokrát držali na 1. mieste celkového rebríčka európskych country rádií a úspešne bodovali aj v celosvetovej hitparáde. Aj na základe toho a tiež vzhľadom na početné úspešné vystúpenia kapely na európskych festivaloch, sa Veslárom podarilo tento rok dosiahnúť neskutočný úspech na udeľovaní výročných európskych cien country hudby (ECMA Awards). Všetkých 6 nominácií premenila na víťazstvo! Právom teda môžeme Veslárov nazývať najúspešnejšou a najlepšou country kapelou v Európe! Najlepší country umelec, Najlepšia skladba, Najlepšia skupina, Objav roka, Európsky umelec roka, Najlepšia európska skladba – všetky tieto ocenenia patria práve Veslárom. Určite si zaslúžia gratuláciu a obdiv rovnako ako je tomu v Európe a v USA. Kapela pripravuje nové CD na ktorom sa objaví aj niekoľko duetov so svetovými hviezdami country music. Ich súčasný singel „Long gone loner“, duet s americkou country hviezdou a držiteľom Grammy Joe Diffiem úspešne boduje aj v amerických country rebríčkoch. Obrovskou poctou pre Veslárov je, že Joe Diffie dokonca túto pieseň zaradil aj na svoj pripravovaný album Greatest Hits, ktorý výjde začiatkom budúceho roka.

Smutné ale je, že mladý spevák a líder kapely Peter Dula opäť po niekoľkých rokoch bojuje so zákernou rakovinou. Podstúpil niekoľko náročných operácií aj v USA na špeciálnej bostonskej klinike a momentálne sa zotavuje po ďalších operáciách a liečbach striedavo v Bratislave a v Košiciach. Kvôli tomu musela kapela odrieknuť mnoho koncertov v tohtoročnej letnej sezóne v Európe a na niektorých slovenských festivaloch sa prezentujú Veslári bez Peťa, s rôznymi hosťami na poste spevákov. Peťovi sa ale počas liečby v USA splnil jeden z veľkých snov, zaspieval si na najväčšom country festivale na svete, CMA Music Fest v Nashville ako hosť Joe Diffieho, na niekoľkých scénach a aj vo vytúženej Grand Ole Opry. Tiež sa počas leta predstavil ako hosť na vystúpeniach spriatelených kapiel, napríklad s kapelou Žobráci na festivale Junifest či naposledy na piešťanskom festivale Lodenica, s Allanom Mikuškom a kapelou Grasscountry.

Veríme, že sa Peťovi podarí splniť si aj ďalšie osobné aj muzikantské sny, a že nad zákernou chorobou zvíťazí. Pre účely podpory finančne nákladných operácií a liečby bolo uskutočnených niekoľko benefičných koncertov – v Košiciach, Šterusoch, v Martine a Trnave, kde iní muzikanti podporili Peťa vystúpeniami bez nároku na honorár spojenými so zbierkou. Pripravuje sa aj podobný koncert v Bratislave. Taktiež bola priamo v USA založená nadácia na pomoc Peťovi, pod názvom KEEPING THE DREAM ALIVE.

Radi by sme aj Vás, návštevníkov festivalu Bluegrass Fest 2008 - na ktorom, ak mu to zdravie dovolí, zahosťuje aj sám Peťo Dula v programe kapely Grasscountry a Allana Mikuška - poprosili, ak máte možnosť, pomôžte Peťovi dosnívať svoj sen!

10% z ceny každej vstupenky a permanentky na festival BLUEGRASS FEST 2008 pôjde na nadáciu Peťa Dulu KEEPING THE DREAM ALIVE.

Ak máte záujem aj osobitne pomôcť, je to možné napríklad príspevkom prostredníctvom platby z kreditnej karty priamo na účet nadácie. Viac informácií nájdete na
www.myspace.com/dreamalive1.

Veríme že aj Váš príspevok a podpora pomôže Peťovi pokračovať v úspešnej kariére muzikanta, autora a speváka.

Ďakujeme.

Informácie o Peťovi a kapele Veslári nájdete na

www.myspace.com/petedula
www.myspace.com/rowers
www.myspace.com/dreamalive1
www.veslari.sk